T103

Det är jag som är Jonas Lövgren, 52 år, har en son som heter Sixten. Vi har en hund och en Gotlandsstövare, som heter Vinna. Vi bor i ett litet hus strax söder om Kalmar i Rinkabyholm sedan 2004. Jag är Socialdemokrat.

Jag har tidigare varit regionråd, vice ordförande i planutskottet och samhällsbyggnadsnämnden, vice ordförande i en hälso- och sjukvårdsnämnd och politisk sekreterare i Landstinget i Kalmar län. Under stora delar av min tid i kommunfullmäktige i Kalmar satt jag också i gruppledningen och till och från som vice gruppledare. Jag har varit vice ordförande i Överförmyndarnämnden i Kalmar och ledamot i Socialnämnden. Jag har även suttit i styrelsen för Salvestaden AB. När jag var student vid Umeå Universitet,  där jag läste statsvetenskap, ekonomisk historia, filosofi, policyprocesser och idéhistoria var jag samtidigt engagerad som kårpolitiker i kårfullmäktige och kårstyrelsen. Jag var partiledare för ett studentparti som hette Fria Studenter och jag var aktiv i Samhällsvetarföreningen och Sydsvenska Nationen. Jag var redaktionschef och programledare för kulturredaktionen på studentradion Mick 102. Under ett drygt år var jag även skribent på Nöjesnytt i Umeå. Jag har intervjuat väldigt många roliga kända personer som t ex. Olle Ljungström, Marie Fredriksson, Esbjörn Svensson i Esbjörn Svensson Trio och The Ark. Första intervjun jag gjorde med The Ark fick jag till och med bada bubbelpool med dem, ett krav de hade för att jag skulle få intervjun, så vad gör man inte för att göra ett bra jobb? 🙂 Jag har alltid haft många järn i elden, vilket jag tyckt om. Ingen idé att sitta och rulla tummarna, eller hur?! När jag studerade statsvetenskap, policyprocesser, religionshistoria, antropologi och statistik vid University of Northern Brittish Columbia var jag även där engagerad i föreningslivet via republikanska föreningen. När jag bodde i Gävle pluggade jag sociologi och startade en poesiförening där vi hade poesicirklar. Jag gillar att både läsa och skriva poesi och har själv skrivit över 200 dikter och noveller. Ett tag var jag även student och kårpolitiskt engagerad vid Växjö Högskola, som det hette då.

Jag blev politiskt aktiv 1987. Jag har suttit i en mängd styrelser och till och med stått etta på en ungdomslista till Landstingsfullmäktige vid valet 1994 i Kronobergslän. Jag har suttit i både kommunfullmäktige i Växjö och Landstinget i Kronobergs län, liksom för det tidigare Landstingsfullmäktige i Kalmar län. I Växjö satt jag även i Servicenämnden och Jämställdhetskommittén.

När jag flyttade till Umeå började jag studera på allvar. Jag bestämde mig tidigt att jag ville skapa mig en plattform som etableringsanalytiker för att kunna hjälpa företag att etablera sig i kluriga lägen eller att få bästa möjliga etableringsförutsättningar rent generellt. Jag anpassade min utbildning efter det via Samhällsvetarprogrammet och nischade mig mot den fysiska etableringen. Alla kurser jag behövde fanns inte att tillgå i Sverige så jag pluggade några terminer i Kanada. Hade jag inte blivit erbjuden jobb i Kalmar hade jag nog fortsatt mina studier något år till utöver de 5,5 år jag redan avverkat. Jag gillar att plugga och lära mig nya saker. Jag är ganska nyfiken av mig och räds inte tuffa utmaningar.

Nu bor jag i Kalmar och jag har alltid många järn i elden. Förutom politiken är jag målvaktstränare i fotboll, jag kör kyrkbussen för Hossmo Församling och jag studerar lite till och från ibland. Jag har min egen travsida på nätet som heter www.vinnav75.se men som för tillfället ligger lite på is och jag är väldigt intresserad av jakt och fiske. Att bara komma ut i skogen ibland är helt underbart.