T103

Det är jag som är Jonas Lövgren. 48 år, har en son som heter Sixten. Vi har en hund, en Gotlandsstövare, som heter Vinna och två undulater som heter Plutten och Kvittra. Vi bor i ett litet hus strax söder om Kalmar i Rinkabyholm sedan 2004.

Jag jobbar på heltid med politiken som regionråd för Moderaterna i Region Kalmar län. Jag sitter även som kommunfullmäktigeledamot i Kalmar. Jag har tidigare varit politisk sekreterare för moderaterna i Landstinget i Kalmar län i 18 år. Jag har varit vice ordförande för planutskottet och vice ordförande för Samhällsbyggnadsnämnden under 12 år, då jag även satt i kommunstyrelsen. Under stora delar av min tid i kommunfullmäktige i Kalmar satt jag också i gruppledningen och till och från som vice gruppledare. Jag har varit vice ordförande i Överförmyndarnämnden i Kalmar och ledamot i Socialnämnden. Jag har även suttit i styrelsen för Salvestaden AB. När jag var student vid Umeå Universitet,  där jag läste statsvetenskap, ekonomiskt historia, filosofi, policyprocesser och idéhistoria var jag samtidigt engagerad som kårpolitiker i kårfullmäktige och kårstyrelsen. Jag var partiledare för ett studentparti som hette Fria Studenter och verkade indirekt under Moderaterna och Fria Moderata Studentförbundet. Jag var aktiv i Samhällsvetarföreningen och Sydsvenska Nationen. Jag var redaktionschef och programledare för kulturredaktionen på studentradion Mick 102. Under ett drygt år var jag även skribent på Nöjesnytt i Umeå. Jag har intervjuat väldigt många roliga kända personer som t ex. Olle Ljungström, Marie Fredriksson, Esbjörn Svensson i Esbjörn Svensson Trio och The Ark. Första intervjun jag gjorde med The Ark fick jag till och med bada bubbelpool med dem, ett krav de hade för att jag skulle få intervjun, så vad gör man inte för att göra ett bra jobb? 🙂 Jag har alltid haft många järn i elden, vilket jag tyckt om. Ingen idé att sitta och rulla tummarna, eller hur?! När jag studerade statsvetenskap, policyprocesser, religionshistoria, antropologi och statistik vid University of Northern Brittish Columbia var jag även där engagerad i föreningslivet via republikanska föreningen. När jag bodde i Gävle pluggade jag sociologi och startade en poesiförening där vi hade poesicirklar. Jag gillar att både läsa och skriva poesi och har själv skrivit över 200 dikter och noveller. Ett tag var jag även student och kårpolitiskt engagerad vid Växjö Högskola, som det hette då.

Jag blev politiskt aktiv i Moderaterna 1987 via Moderat Skolungdom och Moderata Ungdomsförbundet. Jag har suttit i en mängd styrelser inom ungdomsförbundet och till och med stått etta på ungdomslistan till Landstingsfullmäktige vid valet 1994 i Kronobergslän. Jag har suttit i både kommunfullmäktige i Växjö och Landstinget i Kronobergs län, liksom för det tidigare Landstingsfullmäktige i Kalmar län. I Växjö satt jag även i Servicenämnden och Jämställdhetskommittén och hade tuffa debatter med vänsterns Karin Högstedt om den olidliga generalisering av jämställdhetens problem och förutsättningar Jämställdhetskommittén hade i sin retorik, via främst vänsterpartiet.

Jag har även varit engagerad i både MUF och Moderaterna i Gävle och Gävleborg. Där blev jag ordförande för Gävle MUF, satt i MUFs distriktsstyrelse och var andre vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Gävle. För att vara en bättre motvikt till den Socialdemokratiska dominansen (egen majoritet) samlade jag både de borgerliga partierna OCH vänsterpartiet under min oppositionsledning. I och med det blev vi en maktfaktor som Socialdemokraterna började lyssna till och vi fick ibland igenom en del förslag vi lade fram, vilket inte hade hänt tidigare. På MUF-sidan blev vi under mitt ordförandeskap Sveriges femte största MUF-förening under ett enskilt år, vilket var otroligt roligt. Dessutom lyckades jag lappa ihop föreningens ekonomi och lämnade efter mig över 50 000 kronor på bankboken för framtiden. Jag har varit ordförande för Kalmar moderatförening och Möre moderatförening samt kretsordförande i Kalmar.

När jag flyttade till Umeå började jag studera på allvar. Jag bestämde mig tidigt att jag ville skapa mig en plattform som etableringsanalytiker för att kunna hjälpa företag att etablera sig i kluriga lägen eller att få bästa möjliga etableringsförutsättningar rent generellt. Jag anpassade min utbildning efter det via Samhällsvetarprogrammet och nischade mig mot den fysiska etableringen. Alla kurser jag behövde fanns inte att tillgå i Sverige så jag pluggade några terminer i Kanada. Hade jag inte blivit erbjuden jobb i Kalmar hade jag nog fortsatt mina studier något år till utöver de 5,5 år jag redan avverkat. Jag gillar att plugga och lära mig nya saker. Jag är ganska nyfiken av mig och räds inte tuffa utmaningar.

Nu bor jag i Kalmar och jag har alltid många järn i elden. Förutom politiken är jag målvaktstränare i fotboll, jag kör kyrkbussen för Hossmo Församling och jag studerar lite till och från ibland. Jag har min egen travsida på nätet som heter www.vinnav75.se men som för tillfället ligger lite på is och jag är väldigt intresserad av jakt och fiske. Att bara komma ut i skogen ibland är helt underbart.