T103

Det är jag som är Jonas Lövgren. 46 år, gift med Sara och har en son som heter Sixten. Vi har en hund, en Gotlandsstövare, som heter Vinna och en undulat som heter Plutten. Vi har även en tam kråka som vi kallar för Kråkan och en tam kaja som vi kallar för Kaja som kommer och besöker oss varje dag. Vill de ha något så sätter de sig precis utanför fönstret och glor in för att att demonstrera att de inte ska bli bortglömda. Ibland kommer de och ställer sig någon halvmeter från stolen när man sitter ute i trädgården eller följer efter en för att se vad man ska hitta på när man är ute. Lite mysigt faktiskt. Vi bor i ett litet hus strax söder om Kalmar, i ett hus i Rinkabyholm, som vi köpte 2004.

Jag jobbar på heltid med politiken. Som politisk sekreterare för Moderaterna i Landstinget i Kalmar län på halvtid och som vice ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden och vice ordförande i Planutskottet i Kalmar på halvtid. Jag sitter även i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige. Vice ordförande för Samhällsbyggnadsnämnden har jag varit sedan 2007, men jag har även varit vice ordförande i Överförmyndarnämnden i Kalmar och ledamot i Socialnämnden. Jag har även suttit i styrelsen för Salvestaden AB, vilket var en sällsam affär för Kalmar Kommun. Några protokollsanteckningar fick jag lägga där som lyfte upp de ekonomiska problem som förelåg i förhoppning om att övriga i styrelsen skulle ta de på mer allvar. Vi kan väl säga att jag inte riktigt lyckades få gehör för mina åsikter och min kritik där…

Jag blev politiskt aktiv i Moderaterna 1987 via Moderat SkolUngdom och Moderata UngdomsFörbundet. Jag har suttit i en mängd styrelser inom ungdomsförbundet och till och med stått etta på ungdomslistan till Landstingsfullmäktige vid valet 1994. Jag har suttit i både kommunfullmäktige i Växjö och Landstinget i Kronobergs län, liksom för Landstingsfullmäktige i Kalmar län. I Växjö satt jag även i Jämställdhetskommittén och hade tuffa debatter med vänsterns Karin Högstedt om den olidliga generalisering av jämställdhetens problem och förutsättningar Jämställdhetskommittén hade i sin retorik, via främst vänsterpartiet. Ett tag var jag även kårpolitiskt engagerad vid Växjö Högskola, som det hette då.

Jag har även varit engagerad i både MUF och Moderaterna i Gävle och Gävleborg. Där blev jag ordförande för Gävle MUF, satt i MUFs distriktsstyrelse och var andre vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Gävle. För att vara en bättre motvikt till den Socialdemokratiska dominansen (egen majoritet) samlade jag både de borgerliga partierna OCH vänsterpartiet under min oppositionsledning. I och med det blev vi en maktfaktor som Socialdemokraterna började lyssna till och vi fick ibland igenom en del förslag vi lade fram, vilket inte hade hänt tidigare. På MUF-sidan blev vi under mitt ordförandeskap Sveriges femte största MUF-förening under ett enskilt år, vilket var otroligt roligt. Dessutom lyckades jag lappa ihop föreningens ekonomi och lämnade efter mig över 50 000 kronor på bankboken för framtiden.

Men, jag flyttade sedan till Umeå där jag började studera på allvar. Jag bestämde mig tidigt att jag ville skapa mig ett fundament som etableringsanalytiker för att kunna hjälpa företag att etablera sig i kluriga lägen eller att få bästa möjliga etableringsförutsättningar rent generellt. Jag anpassade min utbildning efter det via Samhällsvetarprogrammet och nischade mig mot den fysiska etableringen medan andra får ta hand om det rent ekonomiska. Alla kurser jag behövde fanns inte att tillgå i Sverige så jag pluggade några terminer i Kanada. Hade jag inte blivit erbjuden jobb i Kalmar hade jag nog fortsatt mina studier något år till utöver de 4,5 år jag hade.

Nu bor jag i Kalmar och jag har alltid många järn i elden. Förutom politiken är jag fotbollstränare i Kalmar FF för 8/9-åringarna. Jag driver en poesicirkel, jag sitter i styrelsen för Hossmo Hembygdsförening, jag är ordförande för Möre Moderatförening och jag kör kyrkbussen för Hossmo Församling ibland. Jag har min egen travsida på nätet som heter www.vinnav75.se och jag är väldigt intresserad av jakt och fiske. Att bara komma ut i skogen ibland är helt underbart.